2009. június 17., szerda

Izmos egerek - izmos emberek




Izmos egerek - izmos emberek

Az ezredforduló táján született egy gyermek, aki minden szempontból egészséges volt, de erõs izomzata alapján már élete elsõ napjaiban négyéves benyomását keltette. Esete nagy lökést adott a kutatásoknak, mert a szervezetében túlzott mértékben termelõdõ anyag kulcsot jelenthet az izomsorvadásos betegségek legyõzéséhez.
A kutatómunka évekkel korábban kezdõdött, hasonlóan erõs izomzatú állatpéldányokkal. Az izomtömeg növekedését megfelelõ szinten tartó fehérjét is felfedezték: ez a miosztatin, amelynek génje a 2-es kromoszómán helyezkedik el, és ha hibája miatt a fehérjébõl kevés termelõdik, az izmok jobban növekednek.
Se-Jin Lee, a John Hopkins Egyetem (Baltimore, Egyesült Államok) munkatársának kutatócsoportja 1997-ben néhány egér DNS-ében "kikapcsolta" a miosztatinért felelõs gént. Ezek az állatok a normálisnál kétszer izmosabbakká váltak. Lee késõbb létrehozott egy molekulát, amely az ACVR2B munkanevet kapta. Egészséges egerekben ez a molekula képes hozzákötõdni a miosztatinhoz, inaktívvá teszi, amitõl fölgyorsul az izmok növekedése.
Lee azt reméli, hogy az ACVR2B használható lesz olyan állapotok kezelésére, amilyen a Duchenne-féle izomsorvadás. Ez a genetikai eredetû betegség 3000 fiúgyermek közül egyet érint. A gyerekek izmai egy másik, az izomstruktúra kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje, a disztrofin hiánya miatt nem fejlõdnek megfelelõen. Lee csapata különbözõ mennyiségû ACVR2B-t adott 49 egérnek, majd 1-4 héten át mérte az izmok fejlõdését. Az egerek izomtömege átlagosan 60 százalékkal növekedett.
Egy amerikai gyógyszergyár már elkezdte az emberekkel végzett vizsgálatokat egy másik miosztatinblokkolóval - egy antitesttel, amely hozzákapcsolódik a miosztatinhoz, és megállítja annak mûködését. A száz izomsorvadásos beteggel zajló tanulmány eredményeit 2006 végére ígérik. Dr. Kay Davies, aki a Duchenne-féle izomsorvadás genetikáját vizsgálja az Oxford Egyetemen, biztatónak tartja a jövõt. Szerinte "elõször van megalapozott reményünk arra, hogy legyõzhetjük ezt a betegséget".
Aggodalomra ad viszont okot, hogy a sportolók és testépítõk visszaélhetnek az olyan szerekkel, mint az ACRV2B. Egyes internetes oldalakon már árulnak vegyületeket, amelyekrõl azt állítják, hogy a miosztatin blokkolásával növelik az izomerõt. A sor a doppingellenes szervezeteken van, nekik kellene kifejleszteniük most a megfelelõ kimutatási próbákat. Nehezíti a kidolgozásukat, hogy az ACVR2B általában nem mérhetõ a vérben nagy mennyiségben, és hogy a Lee munkacsoportja által kidolgozott szer mesterséges "hibrid" molekula, amely más protein részeit is tartalmazza.
Ha az ACVR2B-t visszaélésre használják, nemcsak azért lesz fontos egy ilyen teszt kifejlesztése, hogy a sport tiszta maradjon, hanem azért is, hogy a gyógyszermennyiséget azok használhassák fel, akiknek valóban szükségük van rá. "Azok, akik visszaélnek az ilyen szerekkel, megrabolják azokat, akiknek valóban orvosi segítségre van szükségük" - véli Lee.
Dr. Varga Zoltán

3 megjegyzés:

  1. Az ezredforduló táján született egy gyermek, aki minden szempontból egészséges volt, de erõs izomzata alapján már élete elsõ napjaiban négyéves benyomását keltette. Esete nagy lökést adott a kutatásoknak, mert a szervezetében túlzott mértékben termelõdõ anyag kulcsot jelenthet az izomsorvadásos betegségek legyõzéséhez.

    ace-031
    acvr2b

    VálaszTörlés
  2. Az ezredforduló táján született egy gyermek, aki minden szempontból egészséges volt, de erõs izomzata alapján már élete elsõ napjaiban négyéves benyomását keltette. Esete nagy lökést adott a kutatásoknak, mert a szervezetében túlzott mértékben termelõdõ anyag kulcsot jelenthet az izomsorvadásos betegségek legyõzéséhez.

    ace-031
    acvr2b

    VálaszTörlés
  3. In the early millennium, a baby was born, who was healthy in all aspects however, based on his muscle strength, in the beginning of his life, he gave the appearance of a four-year-old. His story gave a major boost to research because the excess amount of a substance by his body may be the solution to the problem of the wasting of muscles.

    ace-031pt 141

    VálaszTörlés