2009. június 17., szerda

Új potenciális hatóanyagcsoportok.




Új potenciális hatóanyagcsoportok

Az utóbbi időben két új hatóanyagcsoportot is találtak, amelyek növelik az SMN fehérje mennyiségét.
Annals of Neurology (Neurológia krónikái) januári számában jelent meg egy cikk, melyben taiwani kutatók számolnak be eredményeikről egy új hatóanyagcsoport kapcsán. Az 5-(N-ethyl-N-isopropyl)-amiloride (EIPA) molekulacsoportról azt állapították meg, hogy jelentősen növeli az SMN fehérje mennyiségét SMA sejtkulturában. Ezt a vizsgált molekula a 7. exon illesztésének javításával éri el, az SRp20 illesztő faktor túlszabályozása révén.
Ez az új molekulacsoport azért is jelentős, mert szívrohamok kezelésében való alkalmazhatósága miatt nagy erőkkel folyik a kutatása. A kiválasztott molekulákkal végzett eddigi klinikai tesztek eredményei egyenlőre meglehetősen változatosak. A tesztelt hatóanyag változatok nem kívánt mellékhatásokkal rendelkeznek, ezért további kutatások szükségesek, a felfedezett tulajdonság mégis egy újabb esély lehetőségével kecsegtet.
Forrás: Wiley interscience
Az egyesült államokbeli Missuri egyetem kutatói Polyphenol hatóanyagokkal végeztek kísérleteket. A Polyphenol hatóanyagokról ismert, hogy kedvező hatásúak számos genetikai betegség esetén. Az epigallocatechin galate (EGCG) (amely egy polyphenol típusú hatóanyag molekula) például, helyrehozza a hibás alternatív mRNS-t familiar dysautonomia (FD) betegség esetén.
A kutatásban egy sor polyphenol csoportba tartozó molekulát vizsgáltak vizsgáltak, és egy részük esetén növekedés mutatkozott az SMN fehérje mennyiségében. A Curcumin, az EGCG, és a resveratrol is fokozta a 7. exon illesztését az SMN2 géntermékébe a vizsgált mintákban és SMA sejtkulturákban.
Forrás: Springer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése