2009. június 17., szerda

Mesterséges follistatin.




Mesterséges follistatin alkalmazása csökkenti a súlyosságot az SMA egér modelben

A Missouri Egyetem molekuláris biológiai és immunológiai tanszékének kutatói úgy találták, hogy egy másik, az izom tömeg növelésére koncentráló megközelítés is eredményezhet javulást.
A Myostatin egy olyan fehérje, amely hathatósan tartja kordában - gátolja - az izomtömeg növelését. (szerkesztői megjegyzés: ennek lehet például az a célja, hogy a szervezet csak akkor fordítsa az erőforrásait izom tömeg növelésre, ha arra feltétlen szüksége van) A Follistatin a myostatin természetes ellenpárja, és ezért a follistatin mennyiségének megnövelése az egér izmokban jelentős izomtömeg növekedést idéz elő.
A hatásmechanizmus lényege, hogy a Follistatin - és néhány más fehérje is - képes hozzákapcsolódni a myostatinhoz, és ilyenkor gátolja azt funkciója kifejtésében. Másképpen a Follistatin egy természetes Myostatin gátló.
A kutatók arra keresték a választ, hogy vajon a megnövekedett izomtömeg befolyásolja-e az SMA betegséget. Ennek kiderítése érdekében, SMA egér modelt mesterséges follistatinnal kezeltek. A kezelt állatoknál több izomcsoportban is növekedett az izmok mennyisége, ennek következtében javultak a mozgásfunkciók, és mintegy 30%-kal növekedett a kezelt egér model élettartama a kontroll csoporthoz képest.
A kezelt állatoknál a szervezet által előállított SMN fehérje mennyisége nem változott, ami arra utal, hogy a follistatin kezelés hatásossága az SMN fehérjétől függetlenül alakult.
Mindez azt jelentheti, hogy az izmok tömegének növelése egy lehetséges terápiás irány az SMA betegek szempontjából. Bár az izomtömeg növelés önmagában nem képes meggyógyítani a beteget, képes javulást elérni, és növelheti egy másik, az SMN2 gént célzó terápia hatásosságát.
Rose FF Jr, Mattis VB, Rindt H, Lorson CL.
Forrás: Oxford Journals

2 megjegyzés:

  1. A Missouri Egyetem molekuláris biológiai és immunológiai tanszékének kutatói úgy találták,

    Follistatin

    VálaszTörlés
  2. I envisage feeling to have the increase that your knowledge.

    Buy Epitalon

    VálaszTörlés