2018. április 14., szombat

SMA-génterápia.




Lehet, hogy a Kínai agyasoknak sikerült az ami idáig más kutatoknak nem?

Egy új genetikai megközelítés, amely visszaállítja a gerincagyi atrophiát (SMA) okozó gén expresszióját a betegek sejtjeiben
Az SMA-t a túlélő motoros neuron 1 ( SMN1 ) gén mutációi okozzák , ami az SMN fehérje terhelésének csökkenéséhez vezet.
 Egy második túlélő motoros neuron gén ( SMN2 ) létezése, azonos szekvenciával, képes megmenteni az SMN1 mutációk hatásait .
Azonban az egyik nukleotid - a DNS alapegysége és a fehérjék építőkövei - természetes különbsége az  SMN2 DNS-szekvenciában egy "alternatív beillesztés" -nek nevezett eseményhez vezet, ami a kapott fehérje 90 százalékát rövidebbé és nem funkcionálissá teszi.
Az  SMN2 gén egy  SMN1- szerű gént egyetlen nukleotidváltoztatással történő átalakítása potenciális terápiás megközelítés a betegség számára.
Az SMA-betegek sejtjeit újra indukált pluripotens őssejtekbe (iPSC-k) vissza lehet programozni, amelyek képesek arra, hogy szinte minden sejtet a szervezetben kialakuljanak.
 Ezután potenciálisan genetikailag megváltoztathatók és motoros idegsejtekké alakulhatnak át az SMA betegekbe való átültetés céljából, és életképes kezelési stratégiát kínálnak .
Az olasz kutatók korábban átültették az SMA-iPSC-kből származó genetikailag korrigált motoros idegsejteket egy SMA egérmodellbe, megfigyelve a betegség tüneteit és a túlélést.
 Azonban a megközelítéshez társuló alacsony hatékonyság és a rák kockázata korlátozza alkalmazását emberben.
A kínai kutatók most kifejlesztettek egy hatékony és rákos kockázatmentes megközelítést a korrigált motoros idegsejtek létrehozásáról az SMA betegek körében.
A csapat az iPSC-ket a vizeletsejtekből egy SMA 3 típusú SMA típusú enyhe formájú 22 éves férfiból és egy 26 éves egészséges férfiból állította kontrollként.
Az iPSC-ket ez után genetikailag módosították, hogy az SMN2 gént SMN1- szerű géné alakítsák át CRISPR / Cpf1 génszerkesztő rendszer alkalmazásával.
 Ez a CRISPR-Cas9-hez hasonló rendszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a DNS-szekvencia egyes szakaszainak hozzáadásával, eltávolításával vagy módosításával módosítsák a genom részeit.
Ezek az eredmények megerősítették, hogy az SMN2 gén egyetlen nukleotidjának módosítása korrigálhatja a DNS-szekvenciáját, teljes hosszúságú és funkcionális SMN fehérjét termelve.
"Ez az első jelentés egy hatékony génkonverzión keresztül, amelyet a Cpf1 homológiával irányított javítás (HDR) közvetít az emberi sejtekben, és egyetemes génterápiás megközelítést biztosít a legtöbb SMA-beteg számára" - írja a kutatók.
A csapat úgy véli, hogy ez a konkrét és hatékony megközelítés más emberi genetikai betegségekben is felhasználható új génterápiák létrehozására.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése