2012. április 22., vasárnap

BGP-15 molekula


A magyar kutatók által felfedezett hatóanyag (BGP-15 molekula) nemcsak a cukorbetegség kezelésében jelenthet áttörést, hanem ausztrál kutatók Nature-ben most megjelent cikke szerint a halálos kimenetelű izomsorvadásban, a Duchenne-szindrómában is hatásosnak tűnik.

Bebizonyosodott, hogy a molekula másra is hatásos. Ausztrál tudósok szerint a BGP-15 áttörést jelenthet a halálos kimenetelű, és mindeddig kezelhetetlen ritka betegség, a Duchenne-szindrómaként ismert izomsorvadás terápiájában is

A stresszfehérjék szintézisét stimuláló BGP-15 jelű molekula biztonságosan alkalmazható a kettes típusú cukorbetegek körében – legalábbis ez derült ki az USA 25 klinikáján háromszáz beteg részvételével folyó vizsgálatokon. A jelenleg is folyó tesztek szerint az egyszerűen előállítható hatóanyag helyreállítja az inzulin hormonhatását, fokozza a sejtek, szövetek, izmok cukorfelvételét, biztosítva az emberi szervezet megfelelő energiaellátását. További jótékony hatása, hogy testsúlycsökkentőként is alkalmazható.

A 12 alkalmazottal működő N-Gene Kutatási és Fejlesztési Kft. (a céget 15 éve hazai kutatóintézetek és egyetemek vezető munkatársai alapították – a központ New Yorkban található) kutatási igazgatója, Literáti Nagy Péter szerint az élővilág ősi védekező, túlélési mechanizmusának kulcsszereplői a stressz fehérjék. Ezek a fehérjék a szervezetet érő külső és belső környezeti tényezők (hő, fertőzés, gyulladás, toxikus anyagok, éhezés) okozta káros hatások elleni védelmet biztosítják. Kiderült, hogy a stressz fehérjék meghatározó szerepet játszanak a korral összefüggő betegségekben, és jelentősen befolyásolják az élettartamot. Kellenek például az inzulin megfelelő működéséhez, és alapvető szerepet játszanak az energiatermelés szabályozásában.

Ez az anyag egyébként teljesítményfokozó szerként is szóba jöhet. Ausztrál kísérletek szerint ugyanis futópadon mindig a BGP-15-tel kezelt egerek bírták a legtovább. Egészséges izomzatú embernél elképzelhető hasonló hatás. Ha ez igaz, a vegyület hamar doppinglistára kerülhet.

Hírforrás: http://www.nol.hu/tud-tech/20120421-attores_az_izomsorvadas_kezeleseben

N-Gene Kft. http://www.ngene.us/contact/
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése