2020. július 8., szerda

Risdiplan SMA



A SUNFISH vizsgálat 1. részének (NCT02908685) kétéves adatai és a risdiplam (Roche / Genentech) JEWELFISH (NCT03032172) vizsgálatának 12 hónapos adatai bebizonyították, hogy a kezelés 24 hónap elteltével jelentősen javítja a motoros funkciókat, valamint gyors mutatást mutat. és a túlélési motoros neuron (SMN) fehérje szintjének tartós növekedése gerincvelő izom atrófiával (SMA) szenvedőknél. 1
A 2 kutatás eredményei, amelyeket az idei Cure SMA éves konferencián mutattak be, 2020. június 8–12., Szintén nem mutattak új biztonsági jeleket, az általános nemkívánatos esemény (AE) profilja megegyezett a korábban nem kezelt betegek profiljával.
"Ezek a 24 hónapos feltáró adatok fontosak, mivel összhangban állnak azokkal az orvosi szempontból jelentős eredményekkel, amelyeket egy év elteltével láthattunk a SUNFISH tanulmány 2. részében, amelynek célja egy széles, valós SMA populáció ábrázolása." Levi Garraway, MD, PhD , a Genentech, a globális termékfejlesztés vezérigazgatója és vezetője, nyilatkozta.
A SUNFISH, egy pivotális 3. fázisú vizsgálat 2-25 éves korosztályt vizsgált 2 vagy 3 típusú SMA-val 24 hónapos időszak alatt. Maga a vizsgálat 231 beteget tartalmazott, az 1. rész adatai széles betegpopulációt foglaltak magukban, 51 betegből, kezdve az ülőképességig nem egészen a járóképességig, illetve a skoliozisban vagy ízületi törésekben.
A SUNFISH 1. részének adatainak feltáró hatékonysági elemzése a motor funkciójára összpontosítva, a Motor Function Measure (MFM) skála segítségével. Egy súlyozott elemzésben, összehasonlítva az adatokat az erőteljes természettudományi összehasonlító kohorszmal, az MFM teljes változása a kiindulási értékhez képest 24 hónapnál nagyobb volt azoknál a betegeknél, akik rizdiplam-kezelést kaptak (3,99-pontos különbség; 95% CI, 2,34–5,65; P <0,0001).
Az MFM változása mellett a kutatók megfigyelték, hogy a risdiplam kezelés 4 hét után a vér SMN fehérje szintjének medián kétszeresére emelkedését eredményezte, amely legalább 24 hónapig fennmaradt. Az eredmények megegyeztek a vizsgálat 2. részével, amely feltárta, hogy a teljes MFM-32 pontszám változása a kiindulási értékhez képest szignifikánsan magasabb volt a riszipiplammal kezelt nem ambulatorikus betegekben a placebóhoz képest (1,55-pontos különbség;P = 0,0156).
A pirexia (55%), a köhögés (35%), a hányás (33%), a felső légúti fertőzések (31%), az nasopharyngitis (24%) és az oropharyngealis fájdalom (22%) voltak a leggyakoribb mellékhatások. A tüdőgyulladás volt az egyetlen súlyos mellékhatás, amelyet 51 beteg közül 3-ban észleltek (5%). Nem voltak olyan kezeléssel kapcsolatos biztonsági megállapítások, amelyek a vizsgálatból való kilépéshez vezettek.
A Genentech, a PTC Therapeutics és az SMA Alapítvány február elején bejelentette, hogy a SUNFISH 2. része megfelel az elsődleges és a legfontosabb másodlagos végpontoknak a 2. vagy 3. típusú SMA-ban szenvedő betegek esetében . Az SMA-val felnőtt betegekkel végzett első vizsgálat azt mutatta, hogy a risdiplammal kezelt betegek javították a felülvizsgált felső végtag-modult (1,59-pontos különbség; P = .0028). 2
A JEWELFISH előzetes 12 hónapos adatai, egy olyan vizsgálat, amelyben minden SMA-típust bevontak 6 hónaptól 60 évig korábban más SMA terápiával kezelt betegekkel, az SMN fehérje átlagos növekedését kétszeresére növelték a kiindulási értékhez képest a 174 beteg közül 18-ban, akik a tanulmány.
A bevont 174 beteg közül 76-at korábban nusinersen-sel (Spinraza; Biogen), 14-et onememogén abeparvovec-vel (Zolgensma; Avexis) kezeltek. A fennmaradó 83 beteget olyan vegyületekkel kezelték, amelyeket a Genentech fejlesztett ki.
Garraway egy nyilatkozatában megemlítette, hogy a Roche / Genentech „arra is ösztönzik, hogy az SMN fehérje szintjének növekedését tapasztalják mind a SUNFISH 1. rész, mind a JEWELFISH tanulmányok során. Ezek az adatok megerősítik a rizdiplam azon potenciálját, hogy valódi változást gyakoroljon az SMA-val élő sok ember életében. "
A JEWELLFISH-ban a leggyakoribb mellékhatások a felső légúti fertőzések (13%), fejfájás (12%), láz (8%), hasmenés (8%), nazofarinitisz (7%) és émelygés (7%). A kutatók megjegyezték, hogy a gyógyszernek egy állandó biztonsági profilja van, amelyet a korábbi vizsgálatokban megfigyelték, és a droggal kapcsolatos biztonsági megállapítások miatt nem vették vissza a készítményt.
Az FDA április elején a rizdiplammal kapcsolatos szabályozási határozatot 2020. május 24. és 2020. augusztus 24. között hátráltatta , további adatok felülvizsgálata miatt. A késedelem annak következménye, hogy Roche kiegészítő adatokat nyújtott be a SUNFISH 2. részéből. 3
Tavaly egy NeurologyLive-benA kortárs csereszakasz, a neuromuszkuláris rendellenességek szakértői, különös tekintettel az SMA-ra, a risdiplam-kezelést, mint orális terápiát, és a klinikai vizsgálatok adatait addig tárgyalták. Nézze meg ezt a vitát alább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése