2018. június 12., kedd

SMA-KLF15




Az olyan célzott terápiák vagy táplálékkiegészítők, amelyek az izomsejtekben lévő bizonyos molekulák metabolizmusának javítására irányulnak, lassíthatják a gerincagyi atrophia (SMA) progresszióját, az egérmutató korai vizsgálatának eredményeit.
Az SMA örökletes betegség, melyet az SMN1 gén genetikai mutációi okoznak, ami az idegsejtekhez szükséges SMN-fehérje hibás előállítását eredményezi, amely a motívum működését szabályozza.
A betegség kezelései a mögöttes genetikai okok és a motor idegsejt-rendellenességének leküzdésére összpontosították. 
De más sejtek, például az izomsejtek viselkedésében bekövetkező változások és az általános testanyagcserékváltozása  szintén hozzájárulhat a betegség tüneteihez és a progresszió sebességéhez.
A brit Keele Egyetem kutatói egy speciális metabolikus út szerepet játszottak, melyet egy KLF15 molekula közvetített, az SMA egér modelljének szérum- és vázizomzatában a betegség progressziója során.
A KLF15, Krüppel-szerű 15-ös faktorként is ismert, fontos szerepet játszik a zsírok, cukrok és aminosavak szokásos használatában közreműködő géneknek. 
Közelebbről, a KLF15 ismert, hogy közvetíti az esszenciális aminosavak - a fehérjék építőköveit - az izmok sejtjeit.
A kutatók KLF15 szinteket elemeztek a különböző betegségi stádiumokban összegyűjtött izomsejtekből álló négy mintában - a tünetek előtti, korai tünetekkel járó, késői tünetekkel járó és végső stádiumban.
A betegség korai stádiumaiban az összes minta KLF15 szintje alacsonyabb volt az egészséges kontrollokhoz képest. 
De ez a tendencia a betegség progressziójával megváltozott: a tüneti fázisok során az SMA izomminták magasabb szinteket mutattak a KLF15-nek, míg a kontrollminták alacsonyabb szinteket mutattak.
Érdekes, hogy az egészséges kontroll egerekből származó minták KLF15 szintjén jelentett változások nem korreláltak az SMN  szintekkel, mivel azok a vizsgálati időszak alatt változatlanok maradtak.
A KLF15-szintek ingadozásaihoz társult az esszenciális aminosavak metabolizmusában részt vevő több gén szintjének változása, ami arra utal, hogy ez az anyagcsere-út SMA-ban deregulálódik. 
De ez a hatás nem korlátozódott az izomsejtekre, mivel a KLF15 szintek a májban és a szívben fokozódtak a betegség későbbi szakaszaiban.
Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a KLF15-mediált esszenciális aminosav-anyagcsere-út alacsonyabb aktivitása a pre-tünetmentes SMA egereknél "csak a vázizomzatra korlátozódik."
Ezzel szemben "a tünetekkel járó SMA állatokban fokozott aktivitás szélesebb körben elterjedt jelenség" kutatók írtak.
Az egerek kezelése prednisolonnal, amely egy közös glükokortikoid, amelyről ismert, hogy aktiválja a KLF15-et, szignifikánsan növelte az KLF15 szinteket az izomsejtekben az SMA korai stádiumaiban. 
De ez a hatás eltűnt a későbbi szakaszokban - azt sugallva, hogy az állatok ellenálltak a kezelésnek .
Mindazonáltal a kezelt állatoknál jobb a súlygyarapodás, hosszabb élettartam és javult az izomválasztás a kezeletlen egerekhez képest.
Az esszenciális aminosavakkal kiegészített táplálékkiegészítők szintén hasznosnak bizonyultak, és ha neuromuszkuláris hanyatlásként használják, az az SMA egerek jobb súlygyarapodásához és túléléséhez vezet.
További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy ezek a kiegészítők milyen hatással vannak az egész testre adott válaszra.
"A jövőbeni terápiás törekvéseknek meg kell fontolniuk a GC-KLF15-BCAA-függő izom és a metabolikus homeosztázis helyreállítását célzó farmakológiai és étrendi beavatkozások kombinációját az SMN-specifikus kezelési stratégiák mellett" - írja a kutatók.
"A metabolikus perturbációkat az étrend és a kereskedelemben kapható gyógyszerek célzott terápiás potenciálja szélesebb körben alkalmazhatja más neuromuszkuláris és anyagcserezavarok esetén" - jelentették be.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése