2017. október 28., szombat

SMA-teszt.



Egy laboratóriumban tenyésztett humán vizelet sejtek segíthetnek a tudósoknak a spinális izomsorvadás kezelésében, egy kínai vizsgálati jelentés szerint.
Azok az SMA betegek, akikből gyűjtöttek, a génmutációban szenvednek, a kutatók szerint.
A tanulmány "Vizeletsejtek alkalmazása a gyógyszeres beavatkozásban spinális izomsorvadásnál" a Kísérleti és terápiás gyógyászat c. folyóiratban jelent meg.
Az SMA egy olyan genetikai betegség, amely befolyásolja az idegrendszer azon részét, amely szabályozza az önkéntes izommozgást. Ezt az SMN gén olyan mutációja okozza, amely kevesebb fehérjét termel, amely szabályozza a mozgást. Az SMN a motoros neuron túlélését jelzi.
A tudósok az SMA-betegek sejtjeit használják a betegség alapjául szolgáló molekuláris mechanizmusok tanulmányozására és segítik a terápiáját. Bizonyos típusú sejtek, például az izom- és a bőrsejtek megszerzése azonban biopsziát igényel. Ez az invazív eljárás nem megfelelő néhány beteg számára, különösen a fiatalok számára.
A Fujian Orvostudományi Egyetem kutatói 12 SMA betegből - 12 férfi és nő - vizeletsejtjeit gyűjtötték össze laboratóriumban. 40 egészséges kontrollszeméyből származó vizeletsejteket is tenyésztettek - 36 férfi és négy nő.
A csapat felfedezte, hogy az SMA-betegek vizeletsejtjei szignifikánsan alacsonyabb szintet érnek el az SMN fehérjéknél, mint a kontrollok sejtjei.
Aztán kísérleteket tettek annak megállapítására, hogy a páciensből származó vizelet sejtvonalak hasznosak lehetnek a gyógyszer-tesztelés során. Ezek a vegyületek kétféle típusú vegyületet teszteltek a sejteken - hiszton deacetiláz inhibitorok vagy HDACis és rövid morfológiai módosított antiszensz oligosznak nevezett rövid RNS molekulák. Mindkettő célja az SMN szintjének növelése.
A fehérje szintjei "a hiszton-dezacetiláz inhibitorok kezelését követően növekedtek, és a morfolin-módosított antiszensz oligo kezeléssel kezelt csoportokban nagyobb volt a hatás" - írják a kutatók.
Ez azt jelezte, hogy "az SMA-ból származó betegekből származó vizeletsejtek toleranciát mutatnak kémiai és fizikai károsodásokkal szemben, amelyek hasznosak lehetnek potenciális vegyületek és gyógyszerek fejlesztésénél SMA kezelésében" - írta a csapat.
Bár a vizelet sejtjei nagyon különböznek azoktól az idegsejtektől, amelyek végül felelősek az SMA-ért, SMN génmutációkat hordoznak és viszonylag alacsony szintet termelnek az SMN fehérjéből, írták.
A páciensből származó idegsejtekhez képest a vizeletsejt-tenyésztési folyamat egyszerű és nem invazív" - írta a kutatók. "Így a vizeletsejtek felhasználhatók a gyógyszeres beavatkozás platformjaként."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése