2011. március 4., péntek

Fémionok.


A szegedi kutatók fémionokkal gyógyítanák többek között az Alzheimer-kórt, a daganatos betegségeket, a cukorbetegséget, és néhány, a gének meghibásodásán alapuló betegséget, mint például az izomsorvadást. Az, hogy mikor lesz gyógyszer a betegségekre, azon múlik, a gyógyszergyártó cégek támogatják-e a jövőben a kutatásokat.

A kelátor molekulát szegedi tudósok hozták létre. A beteg agyba juttatják, ahol eltávolítja majd a fölösleges fémionokat. Mert, hogy a túl sok fémion az úgynevezett rossz fehérjék lebomlását segíti az agyban.

„Ez a neuronoknak a pusztulását fogja maga után vonni, és így a neuronok pusztulásával az agy elhal, az agyszövetek elhalnak, elbutulás folyamata lép fel a beteg agyában" - mondja Kiss Tamás, az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára.

Ezzel a módszerrel több olyan betegséget gyógyíthatnak majd, amely a gének meghibásodása miatt következik be. Ilyen például a gyermekkori izomsorvadás.

Ehhez kellene nekünk egy olyan enzimet gyártanunk, egy fémtartalmú enzimet, amely a hibás DNS-t először elhasítja, ezt a hibát a sejt felismeri, és egy alkalmas templár segítségével ki tudja javítani a hibás gént" - mondja Gyurcsik Béla, az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék adjunktusa.

A szegedi kutatók azt szeretnék, ha mielőbb gyógyszer formájában kaphatnák meg a betegek a legtöbbször halálos kimenetelű betegségek ellenszerét. Ám eddig egyetlen gyógyszergyártó cég sem jelentkezett.

A videót itt találod: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/03/03/09/Femionokkal_gyogyitananak_Szegeden.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése