2018. március 17., szombat

SMA-RNS 7SK




A kulcsfontosságú átvivő molekulák hiánya idegi rostvesztéshez vezethet a neurodegeneratív betegségekben, egy tanulmány szerint

Az idegszállak végei közti szállító molekulák zavarai olyan neurodegeneratív rendellenességeket okozhatnak mint például a spinális izom atrófia (SMA) vagy az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS).

A tanulmány, a "hnRNP R és annak fő interaktora, a nem kódoló RNS 7SK, szabályozzák a motoneuronok axonális transzkriptumát" a National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban jelent meg.

A motoros neuronok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az agyból a gerincvelő és az izmok idegimpulzusait szállítsák. Károsodásuk progresszív rendellenességek kialakulásához vezet, amelyek az izom atrófiával jellemezhetők.

"Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a motoros neuronoktól az izomig terjedő transzmissziós defektusok fontos szerepet játszanak olyan rendellenességekben, mint amyotrophiás laterális szklerózis és [SMA]", mondta Michael Briese, a tanulmány vezető szerzője és egy tudós a Würzburg-i Egyetemen Institute of Clinical Neurobiology egy sajtóközleményben.

Ezeket az átviteli hibákat az idegrostok vagy axonok által küldött, messenger RNS-ek (mRNS-k) nevezett molekulák károsodása okozza. Ezek a molekulák a gén expressziójában a DNS-ből származnak, az új fehérjék kialakulását eredményezik. Ezek hiánya az idegvégződések megfelelő működéséhez szükséges fehérjék hiányához vezet.

"Amikor az mRNS hiányzik, a fehérjéket már nem lehet szintetizálni ebben a sejtben, ami döntő fontosságú az idegsejtek működéséhez" - mondta Briese.

A Würzburgi Egyetem kutatói azt mutatták ki, hogy egy nem kódoló RNS-molekula, amely 7SK-nak nevezik, elengedhetetlen ehhez a folyamathoz. A nem kódoló RNSek olyan molekulák, amelyek genetikai információja nem alakul át  fehérjékké.

Újszerű sejttenyészet-rendszerek alkalmazásával a vizsgálók kimutatták, hogy a 7SK a hnRNP R-vel együtt egy RNS-kötő fehérjét vesz részt fontos mRNS-ek transzportjában. Ha a két molekula egyike hiányzik, az mRNS-szállítás megzavarodik, ami az idegrostok kisebb növekedéséhez és az izmokhoz való hibás kapcsolat kialakulásához vezet.

"Ezek az eredmények a hnRNP R lényeges interaktoraként jelölik meg a 7SK-t, hogy szabályozza az axon-fenntartásban betöltött szerepét" - írja a kutatók a tanulmányban.

"Ez lehetővé teheti az új terápiák továbbfejlesztését, amelyeket már sikeresen alkalmaznak a kórházban az [SMA] kezelésére olyan opciók létrehozásával, amelyek befolyásolhatják az ilyen RNS szállítását és szabályozását az axonokban és a motoros neuronokban" - mondta Briese.

Az SMA-kezelés következményei mellett a tudósok remélik, hogy több kutatás foglalkozik a megzavart mRNS-transzport hatásával a neurodegeneratív betegségekben.

Briese és csapata most azt tervezi, hogy megvizsgálja, milyen mértékben módosul a 7SK és a hnRNP R a motoros neuron rendellenességek esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése