2018. február 1., csütörtök

SMA Gén-terápia.


Mielőtt ezt végigolvasod azt le kell szögezni az idáig gyerekeken elvégzett génterápiai kísérlet semmi mellékhatást nem tapasztaltak.Köszönik jól vannak. 

A nagy dózisú génterápiás vektor, az SMA kísérletekben használtakhoz hasonló,  állatokon végzett vizsgálatban mérgező hatásúnak bizonyult

A génterápiában alkalmazott, módosított, nem fertőző vírus nagy dózisa - köztük a spinalis izomsorvadásos betegek klinikai vizsgálatai során használt is - életveszélyes toxicitást okoz a majmokban és malacokban, a Pennsylvaniai Peremói Orvostudományi Egyetem kutatói  jelentése szerin.

A Human Gene Therapy című folyóiratban megjelent egy tanulmány "A humán SMN-t expresszáló AAV vektor nagy dózisú intravénás beadását követő nemkívánatos súlyos toxicitása főemlősök és malacok esetében " .

A kapcsolódó szerkesztőség azonban jelentős korlátozásokat vetett fel a kutatás és annak megállapításai között, beleértve a vizsgált állatok kis számát, és esetlegesen a vizsgált vektorokban és az SMA-vizsgálatokban meghatározó különbségeket.

Az adeno-társult vírusok (AAV) a génterápiában leggyakrabban használt vektorok közé tartoznak. Ezeket a vektorokat úgy tervezték meg, hogy célzottan és DNS-specifikus sejtekbe szállítsanak, és a klinikai stádiumú kezelési stratégiák középpontjában álltak.

A kutatók beszámoltak arról, hogy az AAV9-vektorok (AAVhu68) egy változata, amely hozzáférhet a gerincvelő neuronokhoz, nagyobb máj és idegi toxicitást váltott ki az állatokban, mint a többi AAV vektor. Egy AAV9-alapú terápia AveXis van jelenleg használatban  a folyamatban lévő vagy tervezett klinikai vizsgálatokban csecsemőknél és gyermekeknál különböző típusú spinális izomatrófia (SMA) esetén, intravénás injekció vagy intratekális beadás útján.

A kutatócsoport tesztelte az AAVhu68 képességét, hogy egy teljesen funkcionális emberi SMN1 gént juttasson el a motoros neuronokhoz három fiatal rhesus macaque és három újszülött disznó gerincvelőiében. A hibás SMN1 gén SMN-fehérjehiányhoz vezet, és ezután a motoros neuronok degenerációjához az SMA betegek gerincvelőjében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelést követő öt napon belül a nagy dózisú (2 × 10 14 vg / kg) intravénás AAVhu68 súlyos toxicitást okozott a majmok májában és a malacok gerincmotoros neuronjaiban. Az egyik majmot és a malacokat eutanizálni kellett.

Az egyéb vektorok által indukált immunválaszokkal ellentétben a máj eredményei azt sugallták, hogy az AAVhu68 toxikus hatásai a túlzottan reaktív oxigénfajták felszabadulásának következményei. A malacokban az AAVhu68 indukálta a gerincmotor-neuronok degenerációját.

 "A preklinikai és klinikai vizsgálatok, amelyek magukban foglalják az AAV vektorok magas szisztémás dózisát, gondos megfigyelést kell végezni hasonló toxicitásokat illetően" - írják a kutatók.
Terence R. Flotte, a folyóirat főszerkesztője és Hildegard Büning, a humán génterápiás módszerek szerkesztője  fontosnak tartotta a megállapításokat, de rámutatott a tanulmány vonatkozó korlátaira.

Konkrétan megemlítették az alkalmazott állatok alacsony számát - az egyes fajok közül három; a más dózisokkal való összehasonlítás hiánya; a használt vektorok hasonlósága, ami növeli a szennyeződés lehetőségét; és az AAVhu68 és az AAV9 vektorok közötti különbségek a klinikai vizsgálatokban. Ezek a kérdések magyarázhatják a megállapításokat.

"Annyira fontos, mint a tanulmányok összes konkrét eredménye, vitathatatlanul sokkal fontosabb, hogy a génterápiás közösség kiegyensúlyozott és felelősségteljes módon kezelje ezeket a megállapításokat és reagáljon ezekre az eredményekre" - írják a szerkesztők.

"Lehetséges, hogy az AAV9 és az AAVhu68 közötti aminosav-különbségek funkcionális szempontból fontosak, bár nem számszerűek. Így lehetséges, hogy ezek a megállapítások az AAVhu68-ra specifikusak, és nem az AAV9-szerű vektorok tulajdonságai általában "- tette hozzá.

Arra is rámutatnak, hogy az állatkísérlethez használt dózisok általában csak akkor szükségesek, ha át kell lépniük a vér-agy gáton, vagy nagy mennyiségű izomra kell irányulniuk. Ezért az eredményeket óvatosan kell kezelni, és a klinikai vizsgálatokat nem szabad megállítani, mondták. A megállapítások inkább azt támasztják alá, hogy a kutatók a lehető legtöbb biztonsági adatot gyűjtik össze a független csapatok által végzett több tanulmányból, hogy lehetővé tegyék a folytatást.

"Ha tévednénk a túlreagálás oldalán, és hirtelen leállunk az összes szisztémás AAV9-ről, megfosztanánk a betegeket és családokat az igazán életmentő terápiától", írtak. "Az 1-es típusú SMA esetében ez a tökéletes példa, ahol az rAA9-SMN1 génterápiára adott terápiás válaszok (amikor a 2x1014vg / kg-os dózisban adják) teljesen megváltoztatták a tragikus betegség prognózisát."

Az AveXis génterápia AVXS-1o1 ( NCT02122952 ) 1. fázisú vizsgálatánál az 1. típusú SMA betegeknél a nagy dózisú kezelt csoportban 12 gyermek közül 12-ből nyolc hónappal később jelentették , hogy segítség nélkül tud ülni, kettő pedig mászik, áll vagy sétál önállóan - képességek, amelyeket soha nem láttunk kezeletlen, 1-es típusú csecsemőnél.

"Ez nem annak az ideje, hogy megvédjük a tulajdonosi érdekeket vagy az akadémiai versengést" - zárultak le a szerkesztők. "Ha a génterápiás kutatóközösség egyedüli prioritássá teszi a betegek jólétét, végső soron mindannyiunk számára előnyös lesz."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése