2017. december 13., szerda

SMA-Nusinersen ?



Amikor az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság egy évvel ezelőtt jóváhagyta az első gyógyszert a Spinális izomsorvadásban szenvedők számára, a klinikusok végül reménykedtek abban, hogy javítják a ritka gyengeséges izomrendszeri betegek életét.
De a gyógyszer rendkívüli költsége és a bonyolult logisztikai szolgáltatások számos beteg számára akadályokat jelentenek, állítja a Stanford Egyetem Orvosi Karának bioetikája.
Több más kollégával közösen dolgozták fel a gyógyszerekkel kapcsolatos aggodalmakat egy cikkben, amely a JAMA Pediatrics-ban megjelent december 11-én .
Az aggodalmak közül az egyik fő, hogy a gyógyszer, a Nusinersen 125 000 dolláros dózisárak korlátozhatják a betegek hosszú távú hozzáférését és a klinikák azon képességét, hogy ezt biztosítsák.
"Nem hiszem, hogy bárki megnézi a bizonyítékokat, amelyeket eddig láttunk, és úgy gondolja, hogy rossz ötlet a betegek számára a gyógyszert választani, de a költségek valóban jelentősen korlátozó tényezőnek számítanak" - mondta Alyssa Dr. Burgart MD, a Clinical Ethics orvosi igazgatója, a Lucile Packard Children's Hospital Stanford és az Orvostudományi Egyetem aneszteziológiai, perioperatív és fájdalom-orvos professzora.
A Nusinersen, amelyet a gerincbe fecskendeznek, és amely átmenetileg lehetővé teszi az SMA betegek számára, hogy többet tudjanak a túlélő motoros neuronproteinből, az egyik legdrágább gyógyszer a piacon.
 Az első évben hat injekcióra van szükség 750 000 dollár költséggel, és a következő években háromra van szükség, évi 375 000 dollár értékben.
Biztosító társaságok fedeznek néhány beteget, de a kritériumok nem egységesek.
Nem világos, hogy a biztosítótársaságok mennyi ideig fizetik egy adott betegek kezelését.
. Még a végső FDA jóváhagyása előtt is a Stanford-i neuromuszkuláris és biomedikai etikai csoportok, köztük a gyermekgyógyászati ​​neurológus és az SMA szakértő John Day PhD, már együttműködtek a kollégákkal az országban, hogy megbirkózzanak a kezelési gyakorlati és etikai kihívásokkal.
"Valójában az etikai kérdésekre gondoltak, amikor felmerültek:" Hogyan tudjuk biztosítani a kereteket, hogy mi a probléma - és milyen tisztességes és etikus módon lehet őket megoldani? "- mondta az egyik cikk társszerzője, Holly Tabor, PhD, az orvostudomány professzora és a Stanford Center of Biomedical Ethics asszisztens igazgatója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése