2016. október 10., hétfő

SMA izomsorvadás.



Az SMA (gerincvelői izomsorvadás) betegségben kialakulása szempontjából fontos SMN fehérje hiánya a máj károsodását okozta, még az izomtünetek megjelenése előtt egy új egerekben végzet kutatás adatai szerint.
 A Scientific Reportsban megjelent közlemény (Survival Motor Neuron (SMN) protein is required for normál mouse liver development) szerint a normálistól eltérő májműködés hozzájárulhat az SMA betegben észlelhető tünetekhez és esetleg terápiás célpont lehet a jövőben.
Más kutatók megfigyelték, hogy egérmodellben az SMN fehérje szintjének emelése a májban védő hatású volt az idegsejtek szempontjából és javította az izmok működését.  Emellett a máj érintettsége mellett szólhat, hogy az SMA beteg egerek mája kisebb, eltérő struktúrájú és sötétebb volt és feltételezték, hogy a kóros májműködés szerepet játszhat vérrögök kialakulásában is, melyek az érrendszerben megjelenve befolyásolhatják a klinikai képet.
Korábbi publikációk a kapillárisok (kisebb erek) károsodását is feltételezték a betegség által érintett gerincvelőben és izomzatban. Ezzel további olyan szervrendszerek érintettségét vetették fel, melyek közvetve hozzájárulhatnak az idegsejtek károsodásához és halálához. Ez idáig kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre az SMA betegség által érintett, nem közvetlenül az idegrendszer működésében szerepet játszó sejtekről, az említett eredmények az ilyen irányú kutatásoknak teremthetnek alapot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése