2011. május 12., csütörtök

Izomvesztés.


Az izomvesztéstől is véd a vérnyomáscsökkentő szer ?

A korral és inaktivitással járó izomvesztéstől is védhet egy gyakran alkalmazott vérnyomáscsökkentő szer - közölték amerikai kutatók. Az ígéretes eredményre egérkísérletekben jutottak, és a sikeren felbuzdulva már a humán klinikai próbákat szervezik a bostoni Johns Hopkins Egyetem kutatói.

A kísérletben szereplő negyven egér 21 hónapos volt, ami igen idős kornak felel meg a rágcsálónál. Az állatokat a losartan elnevezésű hatóanyaggal kezelték, és úgy találták három hét elteltével, hogy nem csökkent a tétlenségre kényszerített egerek lábizmainak tömege. Ugyanezen időtartam alatt 20 százalékkal csökkent az izomtömeg azoknál az állatoknál, amelyek nem kapták a hatóanyagot.

A kutatók azt is kipróbálták, hogy hogyan épülnek fel egy izomsérülésből a szerrel kezelt, illetve nem kezelt rágcsálók. Toxinnal bénították le az egerek egyes izomcsoportjait, majd 19 nap elteltével összehasonlították a két állatcsoportban elért eredményt. Kiderült, hogy a losartanterápiában részesült állatoknál csak 15-20 százalék volt a keletkezett hegszövet aránya, míg a kezelést nem kapott egereknél 30-40 százalék.

A kutatók úgy vélik, hogy ha embereknél is megismételhető lenne az eredmény, a szert használhatnák arra is, hogy az inaktívan élő, illetve idősödő emberek izomtömege kevésbé csökkenjen. Ötven éves kor fölött az emberek évente átlagosan izomtömegük egy-két százalékát veszítik el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése