2009. július 17., péntek

Gyógyítanak-e az őssejtek ?




Gyógyítanak-e az őssejtek?

Gyógyító őssejtek? – címmel rendeztek előadást a Molekuláris medicina mindenkinek napokban indult sorozat részeként a Semmelweis Egyetemen. A félévente jelentkező előadások bevezetőjeként Dr. Molnár Mária Judit, a Ritka Neurológiai Betegségek Központjának igazgatója elmondta, hogy fontosnak tartják a betegek oktatását, ezért olyan témákban tervezik a találkozókat, amelyek szélesebb kör érdeklődésére tarthatnak számot. Miután mindenkit foglalkoztat az őssejt terápia, ezért a fórum előadói az ezzel kapcsolatos ismereteket igyekeztek megvilágítani a laikus hallgatóságnak. A világháló adatai szerint eddig 2612 vizsgálat folyik vagy folyt ebben a témában, kiemelkedően sok Amerikában, Kanadában, néhány európai országban, ugyanakkor az őssejt turizmus mekkájává váló Kínában csak néhány, de ugyanígy alig jegyeznek kutatást a másik központban, Kijevben. Magyarországon öt lett volna, de egyet visszavontak, így négy kutatást jegyez hazánk, mindegyik a leukémiákkal kapcsolatba.Egyelőre nincs olyan eljárás, tudás az emberiség birtokában, ami alapján őssejtekkel idegsejteket tudnának létrehozni, szögezte le dr. Madarász Emília, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Idegi Sejt- és Fejlődésbiológia Laboratóriumának vezetője az őssejt kutatások kapcsán. A terápia nagyon fontos lenne, de ma még nincs meg a tudományos alapja, miközben emberek százai próbálkoznak a keleti, de újabban a nyugati szomszédjainknál is megjelent intézetekben. Megindult a magyar populáció kirablása, hiszen a kiszolgáltatott, a „fűszálba" is kapaszkodó betegek és hozzátartozóik érthetően minden lehetőséget megragadnak, ám ezeknek a terápiáknak nincs szakmai alapja, tette hozzá. Érdekes viszont, hogy az ilyen beültetéseknél azt tapasztalták, hogy csökken a szervezetben a lokális gyulladás, tehát javul a beteg állapota. Erre sincs magyarázat, ám ez is nagy felfedezés lehet.
A beültetés mellett a saját őssejtek aktiválásának lehetőségeit is vizsgálják, de a tudósok még inkább gyermekcipőben ezekkel a kísérletekkel. Nem lehet megjósolni, hogy mikor robban be a gyógyításba az őssejt terápia, de egy biztos: hatalmas jövő előtt áll ez a terület.
Az őssejtekkel foglalkozó előadást megelőzően és megalapozva a sejtbiológia, azon belül is a sejtosztódás és a sejthalál ismereteibe avatta be a hallgatóságot Dr. Falus András biológus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.
Bemutatkozott az Angyalszárnyak Magyar Izomdystrophia Társaság, amelynek alapítója Váradiné Csapó Judit, aki családi érintettség okán vállalta a speciális betegségben szenvedők és hozzátartozóik segítését a szervezet létrehozásával. Az izomdystrophia az izmok sorvadásával, gyengeségével jellemezhető betegség, amelynek nagyon heterogén a genetikai háttere.
Fél év múlva folytatódik a sorozat, amely népszerűnek ígérkezik: már az első találkozón sokan jelentek meg, rengeteg kérdést tettek fel az előadóknak a résztvevők.
Forrás: Weborvos - Sándor Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése