2016. szeptember 28., szerda

Pip6a-PMO

 

Anglia Oxford, szeptember 27.
  University of Oxford kutatócsoport talált egy ígéretes kezelést (SMA), gerinc-izomsorvadás kezelésére.
A csapat a Oxford Élettani Intézet, Anatómiai és Genetikai kifejlesztett egy kezelést nevezett Pip6a-PMO, amelyben az SSO-t segítségével szállítják nevezett peptid Pip6a.
Dr. Hammond kifejtette: "Pip6a nagyon hatékony.
 Amikor fiatal kölyök  genetikailag módosított  egerek - Pip6a-PMO injekciót kaptak a, az eredmény gyorsan világossá vált:
Egy adag 10 mikro gramm per gramm tömeg Pip6a-PMO kezeléssel, sokkal hosszabb volt a túlélés, mint a kezetlen egereknél.
Vizsgálatok azt is megállapította, hogy két ilyen dózisú Pip6a-PMO jelentősen javította a túlélést - az összes kezelt egerek ily módon túlélő legalább 200 napig, és az átlagos túlélés 457 nap, 38-szer hosszabb, mint a kezeletlen egerekben, és közel háromszor hosszabb, mint azok, akik egy egyszeri dózist kapott.
Professzor Matthew Wood azt mondta: "Amíg Pip6a eredetileg  izomdisztrófiára tervezték megmutattuk, hogy ez is nagyon hatásos SMA kezelés  re is.
Tanulmány a neuromuszkuláris csomópontok, ahol a motor neuronok csatlakoznak az izmok, azt mutatták, hogy a hatás a SMA, amely elpusztítja az idegek a csomópontok, megfordult egyetlen dózisban a kezeléstől, visszatért a csatlakozások a normális szintre.
 Az előnye az, hogy mind a központi idegrendszer kezelésére, és egy szisztémás kezelés a szélesebb szervezetben. Egy ilyen megközelítés is működik más betegségeknél, mint a Parkinson-kór, Huntington és ALS, és
 Célunk lesz kiterjeszteni a klinikai alkalmazásokat  Pip-PMO.
A csapat jelenleg tervezi egy 2 éves vizsgálatot, amely jövőre indul, hogy értékelje ezt a kezelést a betegeken.



2016. szeptember 26., hétfő

Kutatok éjszakája.

Kedves 
​Hölgyem és Uram
!

Szeretettel ajánljuk az Ön és az SMA-ban szenvedő betegek figyelmébe a Kutatók éjszakáján tartandó
​​
 előadásunkat, mely a spinalis izomatrophiák kezelésére fejlesztetett gyógyszerek jelenlegi fázisait mutatja be és betekintést nyújt a betegség kialakulásának rejtelmeibe is.
Az előadás szeptember 30.-án, pénteken este 17.30 kor kezdődik a Tömő u 25.-29. alatti tanteremben (http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/esemeny.php?id=3639&menu_id=4)

Üdvözlettel

Dr. Molnár Mária Judit

2016. szeptember 24., szombat

Nusinerse.



 Egy HIR amire évek óta várunk.
 Elfogadták a Nusinersen kereskedelmi forgalomba hozatalát, mármint az Európai Gyógyszerügynökség, két hónap gyorsított eljárásban, 
Az emberi felhasználásra szánt termékek (chmp) az európai gyógyszerügynökség (ema) gyorsított értékelés megadta a forgalomba hozatali engedély a Nusinersen kísérleti gyógyszerre.
Ha forgalomba kerül nagy az esély. hogy mi is hozzájussunk, ezt a Dr. Molnár Mária Judit tó tudom.



2016. szeptember 8., csütörtök

Rákgyógyszer lehet a megoldás?


 
Egy kulcsszerepet játszó gén, amely egy életen át képes a károsodott izmokat meggyógyítani.
 A NYU Langone Medical Center , University of Colorado , Boulder kutatócsapata julius 21-én publikálta felfedezését a Cell Reports-ban.
A kutatók felfedezése szerint egyetlen fehérje, az AUF1 szintje meghatározza, hogy az őssejtek megőrzik e a korral és károsodásokkal járó izombetegségekben az izom regenerálódásának a képességét.
 A kutatás eredményei a génkifejeződés egy részét érintik, melyben a hírvivő RNS molekulák a DNS-ben kódolt, fehérje építésére szolgáló instrukciót továbbítják. A gének gyors ki és bekapcsolására szolgáló kontroláló hírvivő RNS molekulák defektje befolyásolják az őssejtek képességeit. Az őssejtek egy része felnőttkorban is megmarad azért, hogy specializálódás után kijavítsa a károsodott szövetet.
A vázizom sejtjeinek károsodását követően az izom őssejtek jelet kapnak, hogy sokasodjanak és javítsák ki a károsodott szövetet, ezt a folyamatot az AUF1 fehérje kontrolálja. Egy másik fehérje is szerepet játszik, mint fő regulator az izomregenerálódás folyamatában, az MMP9. Ez az enzim más fehérjéket semmisít meg, kifejeződésük szintjét kontrolálva ezáltal.
A jelen tanulmány szerint egerek, melyekben hiányzott az AUF1 gén, nagyobb MMP9 fehérje aktivitást, és csökkent őssejt javító kapacitás képességet mutattak.  Együtt ez a hatás drámai és folyamatos vázizom leépülésben fejeződött ki.
A kutatók képesek voltak helyreállítani az izom regenerálódásának képességét azáltal, hogy egy már ismert, a rákbetegek gyógyítására használt készítménnyel blokkolták az MMP9 aktivitást.
Ez a felfedezés traumas, vagy korral, ill. Betegségek okán előforduló izomvesztés esetén, pusztán az MMP9 megcélzásával képessé tehet minket még normal AUF1 szint esetén is felgyorsítani az izomregenerálódás folyamatát.