2009. október 19., hétfő

Utána néztem hol lehet kapni Resverát és Curcumát és ezeket találtam. Könnyen beszerezhetőek, ha valaki ki szeretné próbálni ez nálunk is megoldható. A Resverát más kaptam most a Curcumára várok, zöldtea meg bárhol kapható.
Most jön a nagy kérdés mekkora legyen a napi az adag? Mivel egészséges embereknek napi egy kapszulát ajánlanak én úgy gondoltam napi 2-szem mindegyikből.
Hol rendelhető http://www.normanatura.hu/ én ezt találtam, de rengeteg helyen beszerezhető még ezen kívül is.
A curcumárol még itt találsz infokat. http://www.kurkuma.hu/index.php?page=content_shower&pageid=19&type=oldalak



2009. október 14., szerda

Kurkuma és Resveratrol az SMA betegség ellen?






2007-ben jelent meg egy publikáció Dr. Christian Lorson részéről, ami bizonyos, természetben is előforduló anyagok hatásáról számolt be az SMN fehérje termelés szempontjából.
Az SMA betegséget az SMN1 gén hibája okozza. Abban a kormoszóma-régióban, ahol az SMN1 található, van egy másik, majdnem teljesen azonos gén másolat, az SMN2. Az SMN2-ben egy normális SMN fehérje tervrajza van kódolva, de az SMN2 átírás során, az SMN2-ben levő módosulás miatt a génátírás az esetek 90%-ában hibásan történik, aminek az eredménye egy csonka fehérje, amelyből hiányzik az átírás során kihagyott 7. génrész (exon) által kódolt 16 aminosav.
Számos kutatás igazolja, hogy az SMN2-ből létrejövő csonka fehérje, az SMN∆7, instabil és nem működőképes. Az SMN2 aktivitása során létrejövő 10-15%-nyi teljes hosszúságú SMN fehérje ugyanakkor teljesen működőképes. Ha sikerülne olyan molekulát találni, ami serkenti az SMN2-gént még több teljes hosszúságú SMN előállításásra, akkor ez jelentősen javíthatná az SMA betegek életminőségét és életkilátásait.
Bár a pontos mechanizmus még ismeretlen, az SMN2 teljes-hosszúságú fehérjeképződését serkentik a HDAC gátló vegyületek, mint a valproátsav, phenybuturate, TSA, benzamide 344, SAHA, és alclarubicin. Ezen gyógyszerek bizonyítottan több génnél is növelik a gén aktivitást.
Ebben a kutatásban három Polifenol vegyületet vizsgáltak. A vizsgált vegyületek közül a curcumin megtalálható az Indiában használt kurkuma fűszerben, a resveratol a piros szőlő héjában, míg az EGCG a zöld teában. Már többen tanulmányozták, hogy az étrend milyen hatással van az idegrendszeri betegségekre. Például kiderült, hogy az Amerikában élő indiaik között sokkal gyakoribb az Alzheimer-kór, mint az Indiában élőknél.
A Polifenol vegyületek sok genetikai betegség esetén bizonyították hatékonyságukat. Például az epigallocatechin galate (EGCG) (amely egy polyphenol típusú hatóanyag molekula) familiar dysautonomia (FD) betegeknél bizonyítottan korrigálni képes a hibás génátírást. A curcumint használják Follicularis lymphoma-kezelésre. Ezek a kutatások azt találták, hogy az SRFS2, SRFS3, SRFS6 gének fehérjeképzését javítja a curcumin.
Ezen eredmények alapján a kutatók azt feltételezték, hogy a polifenol vegyületek segíthetnek abban, hogy az SMN2 átírás során ne legyen exon hiba. A kutatásaik bebizonyították, hogy a curcumin, az EGCG és a resveratrol növelte a teljes hosszúságú fehérje szintet és fokozta a 7. exon illesztését az SMN2 géntermékébe SMA I-es betegekből nyert sejttenyészetekben.
Eredmények:
SMN 7.exon illesztés növelése
Mindhárom vegyület növelte az SMN 7. exon illesztését, de különböző mértékben. A curcumin és a resveratol a dózistól függően akár 6-8-szorosára is növelte az SMN 7. exon illesztését, az EGCG viszont csak 1,4-szeresére, ami még statisztikai jelentőséggel nem bír.
Az SMN fehérje-szint növekedése
Itt nemcsak az SMN2 gént vizsgálták, hanem azt, hogy valóban az így kezelt gének növelik-e az SMN fehérje szintet. Már 10µM koncentrációnál a curcumin és a resveratol nagymértékben növelte az SMN fehérje szintet, ami konzisztens az előző exon illesztést vizsgáló eredménnyel. Az EGCG viszont csak 1,4-szeres javulást tudott elérni. Az SMN fehérje egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy úgynevezett gem testeket képesek létrehozni. Azt is megvizsgálták, hogy ezeknek a koncentrációja hogyan növekszik a kezelés hatására. Mindhárom vegyületnél jelentős növekedés mutatkozott.
Következtetés:
A resveratolról már korábban bizonyították, hogy neuron-védőként üzemel számos betegség-modellben, bár SMA-kontextusban még nem vizsgálták. Azt nem tudjuk, hogy ez a védelem az SMN fehérjeképzés elősegítésének tudható-e be, vagy pedig az egy teljesen független mechanizmus. De az biztos, hogy az SMA esetén az a képesség, hogy csökkenti a mozgató idegsejtek pusztulását, lehetővé teszi, hogy gyógyászati alkalmazását megvizsgálják. A mozgató idegsejteket megcélzó gyógyszereknél az egyik kulcskérdés a vér-agy határ átlépésének szükségessége. Bizonyíték van rá, hogy sok polifenol vegyület képes erre.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a curcumin, az EGCG és a resveratol növelték az SMN fehérjeszintet a vizsgált sejttenyészetekben azzal, hogy fokozták a 7. exon illesztését az SMN2 átírásokban SMA I-es fibroblasztokban. Ezek a kutatási eredmények megalapozzák ezen vegyületek SMA betegeknél való gyógyászati alkalmazásának kutatását.
Forrás: http://mmi.missouri.edu/chris/cl.php (Induction of full-length survival motor neuron by polyphenol botanical compounds)
Köszönet a cikkért: Szakács Csabának és a fordításért Monostori Krisztiánnak.

Körülnézek ezek közül mi szerezhető be nálunk.


2009. október 6., kedd


Génmutáció javíthatja az SMA betegség lefolyását.



Kutatók az SMN2 gén olyan variációját fedezték fel, mely több teljes hosszúságú és jobban funkcionáló SMN protein képződését segíti elő, és így az SMA betegség könnyebb lefolyásúvá válik. A mutáció egy természetesen előforduló pontmutáció (egyetlen betű változik a DNA kódban).
Az SMA betegeknek hiányzik az 5-ös kromoszómán található SMN1 génjük, mely normális hosszúságú SMN protein képzésére utasítja a sejtet. Az SMN2 gén általában olyan kódot tartalmaz, mely a sejtet rövidebb hosszúságú, kevésbé hatékony SMN protein képzésére instruálja, kihagyva az u. 7-es exon (szakasz)-t. Az SMN2 gén újonnan felfedezett természetes génvariációja azonban a 7-es exont is belefoglalja sejtképzés instrukciójába, így hosszabb és jobban funkcionáló SMN proteinek jönnek létre.
Ha egy SMA betegnek hiányzik az SMN1 génje, akkor a betegség lefolyását az SMN2 génkópiák száma határozza meg, mivel az ezek által termelt protein képes valamennyire kompenzálni az SMN1 gén hiányából fakadó protein hiányt. Ugyanakkor számos könnyű lefolyású SMA betegnél kevesebb SMN2 kópiát találtak, mint amennyit a betegség lefolyása indokolt volna. A jelen felfedezés magyarázatot ad a jelenségre. A vizsgált, kevesebb SMN2 kópiával rendelkező betegek mindegyikénél megtalálták az SMN2 gén pontmutációját.
A felfedezés jelentősége kettős, egyrészt magyarázatot ad a betegség könnyebb lefolyására ott, ahol ez az SMN2 kópiák számával nem korrelál, másrészt pedig kísérletekben célzott terápiává válhat a betegekben meglévő SMN2 gén aktivitás növelésével a betegség súlyosságának csökkentése.


TRO 19622


SMA-ban ez a jelenlegi egyetlen jelölt, amely hatásos.

A Trophos cég(Franciaország) által kifejlesztett TRO 19622 (cholest-4-en-3-one, oxime), egy koleszterinnel rokon vegyület, jelenleg az egyetlen hatásos gyógyszer jelölt az SMA betegség kezelését tekintve, amely többek közt az idegsejtekben található mitokondriumok pórusának két komponenséhez kötődve, a biokémiai folyamatok módosításán keresztül helyreállítja a betegség által oxidatív stressznek kitett mitokondriumok normális működését, az idegsejtek élettartamát növeli és a z idegsejtek regenerálódását segíti. Ezért a mozgató idegsejtek degenerációjából adódó betegségek gyógyításában szeretnék alkalmazni. ( Journal of Pharmacology And Experimental Therapeutics 2007 május 11.). Az első fázis eredményei alapján a TRO 19622 már napi egy szájon át bevett tabletta esetében is hatékonynak bizonyult SMA betegek kezelésekor. A kipróbálás második fázisát, az Association Francaise contre les Myopathies (AFM) Franciaország támogatásával, most tervezik. A Trohpos nem csak az eredményeket tartja biztatónak, hanem azt is, hogy több, hasonló elvek mentén ható vegyület is számításban jöhet a krónikus, eddig gyógyíthatatlan betegségek terápiájában.

http://treat-nmd.blog.hu/